Myanmar

  • Marja

    Net teruggekomen van een prachtig Myanmar. Het was een mooie reis, met de meest fantastische mensen die we ooit tijdens onze reizen hebben ontmoet. Nog niet verpest door de toeristen. Een grote glimlach en iedereen wil je echt helpen. Heel leuk en we hebben ons heel veilig, maar vooral welkom gevoeld. Het woordje Mingalaba : goeiedag en Yezubé : dank je wel, tovert op alle gezichten een glimlach.

    We willen graag de mensen die de komende tijd (hoogseizoen) naar Myanmar gaan, nog wel wat tips meegeven.

    -Zorg echt voor kraakheldere dollarbiljetten. Het beste is om biljetten van 100 dollar mee te nemen. Hoe kleiner de biljetten, hoe minder de koers?? (Vraag me niet waarom??)

    Het beste hebben we kunnen wisselen in Yangon en Mandalay daar kregen we boven de 800 K. In Bago en Kinpun kregen we maar 750 K voor 1 dollar. De moeite waard dus om even goed te informeren. We hebben bij alle hotels kunnen wisselen.

    Het schijnt dat er per 15 nov. een ATM is in Yangon. Nederlanders die we hebben ontmoet hebben hier gebruik van gemaakt. Maar waarschijnlijk wel alleen voor Mastercard en Visa.

    - Er komen teveel toeristen naar Myanmar en het resultaat is dat alles echt vol zit. Zorg echt dat je zeker voor de eerste nachten in Yangon een kamer hebt. Ga echt niet op de bonnefooi. We hebben elke keer bij aankomst in een nieuwe plaats onze volgende stap alweer vastgelegd. Soms tussen een 1/2 uur tot een uur aan de telefoon omdat alles vol is. Maar als je steeds elke volgende stap plant, dan is het goed te doen. Wij waren dit niet gewend en moesten er even aan wennen, maar het is fijn om een plek te hebben als je ergens vaak moe aankomt. De hotels kunnen hier ook wel vaak bij helpen. Zij hebben ook nog een ander boekje met hotels want vooral de hotels uit de Lonely Planet zitten natuurlijk snel vol omdat iedereen die het meeste belt. Overnachten bij particulieren is niet mogelijk en door de regering verboden.

    -Houd er rekening mee dat de prijzen uit de Lonely Planet heel erg gestegen zijn en dus echt niet kloppen. Voor hotels die in de LP voor 10 dollar stonden waren nu 30 dollar kwijt. De prijs-kwaliteitverhouding is echt zoek.

    -Geef asjeblieft geen cadeautjes aan kinderen. De mensen zijn heel erg bang dat de kinderen dan niet meer naar school willen omdat ze dan de cadeautjes missen als er toevallig toeristen langskomen. Een terecht angst, ben ik bang, te zien bij de omliggende landen. Als je toch wat wilt geven kun het beste spullen geven op een schooltje of bij een klooster. We hebben een aantal gidsen die dit probleem aan ons vertelde beloofd onze landgenoten hierover te vertellen.

    Aan het eind van de vakantie nog een paar dagen op het strand van Ngwe Saung Beach doorgebracht. Absoluut een aanrader en vooral Shwe Hin Tha hotel is super en een echt paradijs. Reserveren is ook hier een must.

    Wij zijn helaas weer thuis. Voor de mensen die nog gaan, heel veel plezier en succes met de reis.

  • ikke

    Aanvulling: Euro's worden ook goed geaccepteerd. In november een koers van 1079 per euro in Yangon en Bagan op het vliegveld. In de hotels 1000 K per euro. Neem je de wisselkoers euro naar dollar mee dan ben je goedkoper uit met euro's.

    Verder herkenbare tips! Hoewel wij licht gekreukte euro's en dollars hebben gewisseld en mee betaald tegen de geadverteerde koers. Scheurtjes in de biljetten krijgen ze wel jeuk van.

  • ruud

    Bedankt voor de goede tips. ik ben van plan om eind september 2013 te gaan.

  • danielle

    super goede tips Marja, bedankt!

  • Rudy

    Bedankt voor de tips. wij gaan in Oktober. iemand nog tips voor guesthouses?

    groetjes Rudy