Burma Centrum Nederland

  • Jordi

    Er zijn de laatste tijd al verscheidene kritische opmerkingen op dit forum geplaatst over BCN. Opvallend is daarbij, dat niet 1 lid van BCN hierop reageert. Dat geeft te denken.

    De BCN-leden stemmen er kennelijk mee in, dat BCN de laatste tijd faalt. Want sinds half agustus zijn de monikken en later ook de bevolking van Burma aan het protesteren geslagen. In Nederland gebeurt niets. Herinnert u zich nog de Vietnam-demonstraties. De Dam vol. Coolsingel vol. Allerlei sprekers. Spandoeken. Gejoel en gekrijs. Heel Nederland leefde mee. Met die arme Vietnamezen. Of het geholpen heeft. Het heeft een paar jaar geduurd maar toen was de usa vertrokken.

    Burma leeft niet bij de Nederlanders. BCN voelt zich daarvoor niet verantwoordelijk. Wie wel. Waarom staat de Dam, het Museumplein en de Coolsingel nu niet vol voor Burma. Wat is er veranderd. In de Nederlanders.

    In Nederland blijft het muisstil. Je zou verwachten dat BCN toch tot grote daden zou komen, nu Burma zo hot in het nieuws is. Niets van dit alles. BCN is niet van haar pluche te krijgen. Wie gaat daar nu voor zorgen.

    Het beheren van haar website is haar corebusiness. Wat voor de buitendeur gebeurt is haar zaak niet. Dat zie je al op de website: “Contact bij voorkeur per e-amail”.

    Geinteresseerden op dit prikbord weten zo langzamerhand wel dat er een BCN is. Maar hoeveel Nederlanders weten van het bestaan BCN. Hoeveel Nederlanders kennen de huidige situatie in Burma. Wat is er mis met BCN. Wat is er mis met het functioneren van BCN.

    Of vindt u dat er helemaal niets mis is met BCN, dat zij maatschappelijk uitstekend functioneert.

    Heeft BCN wel bestaansrecht. U betaalt onder ander voor deze onafhankelijke stichting een deel van uw belastinggeld. Heeft u het iedee, dat uw belastinggeld voor Burma beter besteed zou kunnen worden. En zo ja, deel die kennis of het iedee.

    Er zijn maar een handjevol reisorganisaties die Burma in de reisgids vermelden. Djoser heeft Burma inmiddels weer van de lijst van te bezoeken landen geschrapt. Met Djoser heb ik 2 jaren geleden over het niet aanbieden van Burma een wel zeer korte telefonische discussie gehad. Toen heb ik besloten om het land dan maar op eigen gelegenheid te bezoeken. Dat is me zo goed bevallen, dat ik geen gebruik meer zal maken van de diensten ener reisburea.

    BCN stelt wat verantwoordelijkheden voor, die reisburo's in acht zouden moeten nemen bij het aanbieden van een Burma-reis. Uitgereide informatie over het verketterende (agree) regime en allerlei andere informatie die wij hier zo langzamerhand tot in den treure weten. BCN maakt zich belachelijk door dit soort eisen te stellen aan resiburo's, immers een ieder die naar Burma gaat weet bijna exact wat daar loos is.

    BCN leeft bij de gratie van donaties van leden en subsidies van Buza.

    Stichtingen met een maatschappelijk belang plaatsen hun jaarverslag op de website. Zodat leden en geinteresseerden kunnen volgen wat een stichting doet. Hoe ziet de organisatie er uit. Wat zijn de inkomsten en uitgaven. Wat is er het afgelopen jaar geprestreerd. Niet bij BCN. Communicatie is niet haar sterke troef. Maar wat dan wel.

    Met vereende buitenlandse krachten wordt nu gewerkt aan een boycot van Total. Ik kan u verzekeren dat de Russen en Chinezen, die deze boycot niet steunen, al klaar staan om het gasroer over te nemen. Waar zit de winst.

    In London ben ik gisteravond met mijn zakenpartner en drie Burmezen op stap geweest. Een jongen en 2 meiden. Vluchtelingen. Ik kan u verzekeren dat dit zeer confronterend was. Ik moet u de groeten doen. En vragen of u alstublieft Burma wilt blijven bezoeken. Waarvan akte.

    Ik heb ze niet willen vertellen over de soms zeer matige toon (dat is mijn beleving) van discussieren op dit prikbord met betrekking tot het afwijzen van bezoeken aan Burma. Bij ons afscheid stonden de tranen in de ogen.

    Burmezen zijn zeer dankbare mensen. Maar dat wist u al. Mensen die vooral 1 ding niet willen: dat ze vergeten worden, aan hun lot worden overgelaten. Dat ze zouden moeten merken dat er geen westerse toeristen meer komen. Ze beseffen dat ze afhankelijk zijn van het westen.

    Chinezen gaan hun gang met elk regime. En dat gaan we merken als Total Burma verlaten heeft. En dat staat al vast.

  • Michael

    “Burmezen zijn zeer dankbare mensen. Maar dat wist u al. Mensen die vooral 1 ding niet willen: dat ze vergeten worden, aan hun lot worden overgelaten. Dat ze zouden moeten merken dat er geen westerse toeristen meer komen. Ze beseffen dat ze afhankelijk zijn van het westen.”

    Hele ware woorden en vooral deze geciteerde zin! Ik hoor hier in Noord Thailand niet anders! BCN hoort alleen zichzelf het liefste. Aan die organisatie geef ik geen cent, dat ik dat via een achterdeur (subsidie) wel doe is nu eenmaal zo. Zo geef ik wel meer aan allerlei zaken waar ik niet achter sta.

    Veel buitenlanders die hier wonen kotsen al bij het horen van het woord Burma. Dat zijn vooral Amerikanen. Naar zo'n land gaan ze echt niet. Des te meer dat de Burmezen hier het prachtig vinden dat ik juist wel regelmatig ga, dat ik hun verslag doe, wat kleinigheden meebreng en dat ik hun land en de mensen daar waardeer. Ik ga immers op bezoek bij de mensen daar en niet bij de generaals!

    Dat we BCN niet horen hier komt denk omdat ze geen echt weerwoord hebben, geen redelijk en realisitsch alternatief, alleen maar hun eigen waanideeen waar geen mens meer in gelooft. Het is benauwend salon socialisme dat onder het genot van een goed glas wijn de ellende van de wereld denkt te kunnen oplossen . . . denken ze . . . de stakkers!

  • Michael

    Ik vond dit stukje in een artikel dat zich vooral keert tegen de socialistische hypocrisie m.b.t. Birma.

    ——————————–

    De vader van Aung San Suu Kyi is een nationale held. Niet alleen voor zijn dochter, maar ook voor het militaire regime. De auteur doet echter een onfris verhaal uit de doeken over vader Aung Sang die ooit de eerste secretaris-generaal was van de Birmese communistische partij. Hij vertrok naar China om Mao ter hulp te roepen tegen de Britten. Niemand weet echter of hij ooit in China aankwam. In elke geval dook hij weer op aan de zijde van het fascistische Japanse leger om Birma te bevrijden en werd hij minister van defensie in een door de Japanners geïnstalleerde marionettenregering. In die tijd schreef hij puur fascistische taal waarop hij nooit is terug gekomen. Op het einde van de Tweede Wereldoorlog, toen de krijgskansen gekeerd waren, wierp hij zich op als leider van het verzet en ging met de Britten aan de onderhandelingstafel zitten om de onafhankelijkheid van Birma voor te bereiden. Ook Aung San Suu Kyi komt niet ongeschonden uit de kritische analyse van Verstraten. Hij omschrijft haar als een harde tante, een fundi, die zeer on-Aziatisch te werk gaat. Voor haar moet er vooral democratie komen, maar Verstraten verwijt Aung San Suu Kyi dat ze helemaal geen aanstalten maakt om het eeuwenoude etnische probleem dat de regio al eeuwen verscheurt, aan te pakken.

    ——————————–

    Een ander citaat:

    ——————————–

    Dit brengt de linkse partijen dan ook tot het bedrijven van symboolpolitiek, door hun pijlen niet direct op de socialistische regering van Birma te richten maar op kapitalistische factoren in het land, zoals het Franse olieconcern Total, waartegen de PvdA, Groenlinks, SP en Partij voor de Dieren en in België de SP.A en de Groenen een boycot bepleiten. Het Britse olieconcern Burmah-Castrol is inmiddels onderdeel geworden van BP, anders was dit bedrijf – gelet op haar naam - wellicht een nog beter slachtoffer geweest van hun anti-kapitalistische symboolpolitiek – die enkel een averechts effect zal hebben op het land. De lokale bevolking – en niet de socialistische junta – zal door de boycot het hardste getroffen worden, het land zal net als Noord-Korea en Cuba nog verder geïsoleerd raken en na een eventuele machtswisseling zal het lastiger worden om snel economisch te herstellen. Ook oppositievoerster en jarenlang politiek gevangene Ma Thanegi keert zich om deze redenen tegen een boycot, terwijl de meeste politici en media enkel aandacht schenken aan het pro-boycot standpunt van de bekendste oppositievoerster van Birma en Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi.

    ——————————–

    Dit werpt m.i. toch weer een heel ander licht op de zaak! Het hele artikel is te vinden op http://hetvrijewoord.org/?p=117

  • rieks

    Hallo Michael,

    Nog een ‘ander geluid’! Zie: www.eastward-go.nl/verhaal.php?verhaal_id=35

    Voor jou geen nieuws denk ik maar ik ben wel erg benieuwd naar reacties van andere prikkers zoals Marc, Paul en Karen.

    Overigens is het boek van Joop Verstraten, De Boeddha en de Marionetten - ISBN 90 74328997, zeer de moeite waard. Er zijn recensie van dit boek op het net te vinden.

    Groeten,

    Rieks

  • rieks

    Beste mensen,

    Zie link voor een recensie van het boek ‘De Boeddha en de Marionetten’ van Joop Verstraten.

    www.vrijzinnighumanisme.be/phprog/css/lezerGrid.php?id_lezer=702

    Groet,

    Rieks

  • Anneke

    Het is inderdaad een heel mooi boek. Ik heb het al eens eerder aangeprezen op dit forum. Hij heeft het boek niet zomaar geschreven maar heel veel informatie van “binnenuit” gebruikt. Gesproken met mensen die er wonen en werken.

    En ik denk dat je zelf in Birma moet zijn geweest en met de mensen ter plekke moet hebben gesproken, om een eerlijk oordeel te hebben.

    Ik ben er ook van overtuigd dat de mensen in Birma graag toeristen zien. We hebben het zelf ondervonden en er werd ons regelmatig gevraagd om een ambassadeur voor hun land te zijn. "Please let the people know! Tell your friends! '

    we kregen het keer op keer te horen. En boycotten heeft hun echt niet geholpen zoals al vaker is geschreven. Inderdaad zijn veel meisjes in de prostitutie terecht gekomen en jongens zijn soms uit wanhoop het leger in gegaan om toch wat te verdienen. Het tegenovergestelde bereikt dus….

  • Anneke

    Ik lees net dit stuk op www.nrc.nl en volgens mij heeft deze schrijver helemaal gelijk!

    Grenzen van een boycot

    De roep om een boycot van Birma klinkt steeds luider. In Nederland zijn Burma Centrum, X-Y, FNV en Milieudefensie een campagne begonnen. Bedrijven als Bruynzeel, Siemens en Total moeten zich volgens de initiatiefnemers terugtrekken uit Myanmar.

    Strafmaatregelen zijn volgens de pleitbezorgers de beste remedie tegen het militaire bewind in Myanmar, dat nu zelfs de boeddhistische geestelijkheid hard aanpakt om de macht te kunnen behouden. Want ondanks de voorzichtige doorbraak, die VN-gezant Ibrahim Gambari gisteren zou hebben bereikt, gaat de repressie in Birma gewoon door.

    Een boycotcampagne spoort met de tactiek van oppositieleider en Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi en staat haaks op de eis van juntaleider Than Shwe dat ze deze eis ter wille van een beginnende dialoog juist moet laten vallen.

    Wanneer een onbetwiste morele leider als Aung San Suu Kyi om sancties vraagt, is het moeilijk kritische kanttekeningen te plaatsen. De Europese Unie heeft aan haar pleidooi gehoor gegeven door haar sanctiebeleid tegen Birma te verscherpen. In het geval van Birma is het echter wel gepast om de vraag op te werpen hoe effectief sancties eigenlijk zijn.

    Economische strafmaatregelen versterken het isolement van een kwaadaardig bewind. Dat boycotacties intussen ook de goede bedoelingen van de bedrijven verhelderen is meegenomen: wie meedoet aan een boycot heeft schonere handen dan wie doorgaat met de handel.

    In het specifieke geval van Birma is de vraag hoe ver de sancties moeten gaan gecompliceerder. Ten eerste omdat een Westerse boycot maar het halve werk is. Als handelspartner en supermacht China in het gat springt dat een boycottend Europa achterlaat, pakken maatregelen snel contraproductief uit. Ten tweede omdat het generaalsregime zich niet a priori bedreigd zal voelen door een boycot. Want als de junta, naast gewelddadigheid, één andere ideologische karaktertrek koestert, dan is het een diep verlangen naar isolement. Het Birma van de generaals lijkt daarin op het Noord-Korea van Kim Jong-Il. Dat de junta een paar internetproviders, die toch al onder staatscontrole stonden, heeft geblokkeerd, illustreert dat.

    Een volledige boycot van Myanmar is daarom niet wenselijk. Sancties zijn zinvol, mits ze niet generiek zijn maar heel specifiek worden toegespitst op die sectoren van de economie, die onontbeerlijk zijn voor de overleving van de junta. Strafmaatregelen, die leiden tot een sociaal en cultureel isolement van de Birmaanse bevolking, moeten daarentegen worden vermeden. Eenvoudig gezegd, de Birmezen hebben scheepsladingen mobiele telefoons, computers en netwerkservers nodig om ze, tegen de wil van de junta in, op de buitenwereld aan te sluiten.

  • Rieks Kamphuis

    Hallo Anneke,

    Helemaal mee eens. Het zou aardig zijn dat prikkers die voor een boycot zijn eens inhoudelijk reageren op argumenten die tegen een boycot zijn!

  • karin

    Wie is lid van het BCN? Kan diegene me uitleggen waarom er bijvoorbeeld in amsterdam een demonstratie gehouden waar alleen BCN leden zijn. Waarom wordt dit niet groter aangekondigd? Bijvoorbeeld op dit prikbord, de krant, de televisie? Dan staan er hopelijk wel meer mensen op de dam. Sinds burma in het nieuws is leeft dit namelijk enorm bij mensen (die hiervoor niet eens wisten waar het lag).

    Maak er gebruik van BCN en doe echt iets voor burma!

  • Michael

    Ook ik sluit me bij dit betoog aan. Sancties Ok maar dan wel zodanig dat ze vrurchten afwerpen en niet zo dat ze bevolking nog meer kwetsen. De autoriteit van Daw Aung San Auu Kyi is een onderwerp waar ik nog wel een aparte discussie aan zou willen wijden. Die is zeker in Birma minder groot als in het Westen alom verondersteld wordt! Een symbool is ze zeker, maar een symbool of “icon”met - als vrouw, hoe je daar ook over denkt - weinig gezag!