Geen wisselverliezen hulpgeld Birma Fonds
De VN maakte gisteren bekend dat door het Birmese regime opgelegde wisselrestricties 25% van de ter beschikking gestelde hulpgelden is ‘weggelekt’. In tegenstelling tot andere ngo’s heeft Stichting Birma Fonds alleen bij particuliere geldwisselaars gewisseld. Op deze manier zijn wisselverliezen voorkomen en is geen hulpgeld verloren gegaan.
In Birma wordt gewerkt met twee geldige deviezen. Het volk gebruikt de kyat, de munteenheid die overal wordt geaccepteerd. Daarnaast heeft de regering de Foreign Exchange Certificates (FEC’s) in het leven geroepen. Voor iedere dollar kan 1 FEC worden verkregen. Lokale geldwisselaars betalen voor FEC’s echter aanzienlijk minder kyats uit. Met de FEC’s zelf kan in Birma alleen in hotels betaald worden. In winkels worden de certificaten niet geaccepteerd. Dollars wisselen voor FEC’s is dus zeer onvoordelig.
De FEC’s zijn door de Birmese regering gecreëerd om harde buitenlandse deviezen in handen te krijgen, die zij bijvoorbeeld kan gebruiken om de import te bekostigen. Tijdens de ramp en de nasleep ervan zijn buitenlandse ngo’s verplicht om hun dollars voor FEC’s in te wisselen. Het gevolg daarvan is dat naar schatting 25% van de hulpgelden verloren is gegaan in de vorm van wisselverliezen, aldus een officieel bericht van de VN eerder deze week. Bovendien heeft de regering nu een grote hoeveelheid dollars in handen gekregen.
Stichting Birma Fonds heeft de wisselverplichtingen omzeild. De organisatie, een van de weinige Nederlandse goede doelen die ter plaatse aanwezig was, heeft op de particuliere markt kyats verkregen. Daarbij zijn geen wisselverliezen opgetreden. Er is dus geen door donateurs geschonken hulpgeld verloren gegaan. Secretaris Myint Thein: “We zijn een organisatie die mede is opgericht door in Nederland wonende Birmezen. Door onze kennis van de situatie ter plaatse hebben we een voorsprong op sommige organisaties. In dit geval hebben we hierdoor onnodige verspilling kunnen voorkomen.”
Myint Thein wijst erop dat nog steeds hulp nodig is. Zo heeft Birma Fonds in het rampgebied drie dorpen geadopteerd, waar boeren met tractoren, rijstzaad en diesel zijn geassisteerd tijdens het plantseizoen. Bovendien wordt al geruime tijd voedselhulp gegeven. In totaal zijn ongeveer tienduizend mensen bereikt in het gebied. “In Aye Yar Gyi, Ban Kyun en Naut Pyan Doe zijn de meeste huizen nu hersteld, maar de twee scholen in de regio zijn nog altijd niet herbouwd. Kinderen krijgen nu les in de open lucht of onder plastic. Dat is niet ideaal in het regenseizoen. Als Birma Fonds hopen we binnenkort de middelen bij elkaar te brengen om deze twee scholen te herstellen.”
Zie ook: www.birmafonds.nl